Selamat Mengulangkaji dan Menduduki Peperiksaan

MUSIM:Preparation exam
CUACA:Mendung semacam,disebabkan kesihatan yang kurang memuaskan


Kadang-kadang hati merintih derita

Jiwa menangis sedih

Akal mengeluh letih

Namun hakikat hidup takkan berubah

Yang perlu diubah adalah diri yang menghadapinya..


Hati memilih jalan

Akal memulakan langkah

Dan Iman meluruskan arah


Sekali melangkah ke jalan Allah

Jangan undur..

Biar masa berganti,aqidah jangan mati

Biar zaman berubah,keyakinan pada Allah jangan goyah

Tarbiyah menjamin istiqamahnya kita di jalan Allah..


Teşekkür ederim (thank you in Turkish) kepada Bro Nasrul Shafiq sebab kata-kata ini telah menaikkan semangat study yang saya yang seringkali fluctuate tanpa mengira musim..hehe!God bless you dude!


Oh yer...Just nak share..iniler playlist yang saya selalu mainkan sambil mengulangkaji pelajaran.Mungkin dapat membantu..sesuai bagi mereka yang berjiwa sentimental seperti saya,ahahha~GOOD LUCK!


Super Cool Advert!!


Jeng jeng jeng....Assalamualaikum and greetings people!!Anyway,just nak share a few pictures yang saya rasa sangat menarik untuk dikongsi bersama rakan-rakan.Gambar-gambar ini dijumpai dan dicurik tatkala saya sangat rajin untuk meng'hop' other people's blog(lol)..This is basically a humanitarian aid advertisements from K Salwa's blog.Cool ehh??The most important part is the writings on the advert.Sila pastikan anda memberi extra fokus disana.Kalau t clear tulisan itu,bolehla click kat gambar tersebut to see a clearer one.PENTING!!Mungkin model-modelnya bukanlah daripada kalangan celebriti atau model yang professional,namun mesej yang cuba disampaikan itu memberi kesan kepada saya sebagai seorang consumer dan juga al-insan/pelupa..

Selama ini rasanya kebanyakan sahabat-sahabat saya banyak bercakap tentang perjuangan rakyat Palestin yang belum berkesudahan.Kami membincangkan bagaimana rumitnya keadaan di sana,konflik Hamas dan Fatah yang melambatkan lagi proses kejayaan mereka,apa yang boleh kami lakukan untuk membantu rakyat Palestin dengan limitasi yang diberikan tuhan dan macam-macam lagi..Terbaru,semalam saya pun baru sahaja menandatangani satu petisyen online di http://www.thepetitionsite.com/1/save-gaza untuk menuntut United Nations dan kerajaan Israel membenarkan beribu rakyat Palestin yang terperangkap di Gaza untuk mendapatkan rawatan medikasi yang sewajarnya.SILA LA BERKUNJUNG KE WEBSITE BERKENAAN JIKA ADA KESEMPATAN YE =)


NAMUN...
Hati kecil ini sekali sekala terdetik!


Sahabat-sahabat saya begitu arif tentang suasana di Palestin.Namun,apakah mereka mampu untuk mengupas dangan baik apabila diajukan soalan-soalan berkaitan dengan isu negara??Atau mungkin memberi sedikit sebanyak penjelasan mengenai topik-topik lain seperti hal POLLUTION,ECONOMY,POLITICS,SOCIAL AND CULTURAL DAN GENERAL ISSUE YANG LAIN??Kesengsaraan yang membelenggu rakyat Palestin sangat dititikberatkan (alhamdulillah,gud gud),tapi bagaimana pula keadaan dipenjuru dunia yang lain seperti Sudan,Pakistan,Chechnya, Mindanao, Malaysia Indonesia dan banyak lagi tempat lain yang juga memerlukan perhatian,namun publisitinya kurang due to our words of mouth..Apakah kalian terlepas pandang akan isu-isu penting ini??Hmmm...(peringatan untuk diri sendiri jugak yang sangat jarang membaca dan mengikuti perkembangan semasa setelah datang ke UK,adehh..).Ehhh COPPPP~Saya t berniat untuk berfikir secara negatif!!Astaghfirullah..(teringat pesan K Fiesya,naqibah saya di sini yang mengingatkan ahli-ahli usrah untuk sentiasa beristighfar tak kira bila atau dimana sahaja kami berada,jazakillah naqibahku hehe).InsyaAllah saya akan cuba untuk berlapang dada dan berbaik sangka dengan semua orang..yakdishhhh!One more thing yang perlu ditegaskan disini, saya tidak menujukan "benda" ni kepada sesiapa pun.Harap jangan ada salah faham =)Kalau terasa,saya minta maaf sangat-sangat..Niat saya cuma nak mengajak rakan-rakan untuk bermuhasabah diri,menanam minat untuk mengetahui perkembangan semasa dan mempelajari pelbagai jenis ilmu untuk melengkapkan diri sebagai seorang daie as well as manusia yang boleh memberi manfaat kepada orang lain.Saya tidak malu untuk mengaku bahawa ilmu saya sekarang sangatlah sedikit,dan diri saya ini terlampau banyak kelemahan yang perlu diberi perhatian(huk huk,malu jugak kekadang bila cuba mengompare dengan kawan-kawan lain yang tinggi ilmu dan penghayatan mereka-insyaAllah).Jadi,saya pohon jasa baik rakan-rakan untuk sentiasa mengingatkan diri saya akan tanggungjawab yang dipikul disamping memberi tunjuk ajar dan mendidik saya untuk menjadi insan yang lebih baik dan berguna..Risau...terasa diri ini sungguh lagha!Sama-samalah kita BERUSAHA ye??

What else to say??WE ARE BONDED BY ONE AQIDAH tidak kiralah dimana sahaja kita berada,insyaAllah~
A Tear Fell
By MARGE TINDAL

I shed a tear today
Silently, I felt it fall
You caught it
shared it
held it
felt it
then
suddenly
it wasn't so big
after all...

Saya sangat sukakan poem ini...simple,but concise and meaningful..Mungkin disebabkan my nature yang quite sensitive and sangat mudah untuk menumpahkan air mata.Kadang-kadang saya menangis hampir setiap hari apabila me'reflect' kembali perjalanan hidup saya selama ini,and semakin tertekan apabila memikirkan masalah-masalah yang berlaku di sekeliling.Arghhhhh,sungguh memalukan~Betapa rapuhnya iman saya..Kolam air mata ini seumpama langit dan bumi jika dibandingkan dengan lautan darah dan air mata para mujahid yang berjuang bermati-matian untuk mempertahankan syiar islam.
Teringat pula kisah Mus'ab b. Umayr yang diceritakan sanggup memeluk panji islam erat ke dadanya hingga mati syahid, setelah kedua-dua belah tangannya kudung dipancung oleh pihak musuh ketika Perang Uhud..Hamzah Abd Mutalib,bapa saudara Rasulullah SAW turut terkorban dalam perang sengit ini.Kagumnya saya dengan semangat perjuangan mereka!Dan Allah telah menjanjikan sebaik-baik balasan untuk mereka di syurga sebagaimana yang diceritakan dalam Surah Al-Imran,ayat 169-173.Mereka ini tidak mati,malah terus hidup disisi Allah dan beroleh pelbagai kurnia yang tak mampu dicapai oleh akal pemikiran kita.Hopefully,saya akan menjadi sebahagian daripada mereka suatu hari nanti,insyaAllah...BERUSAHA!!

Hantaran Calculator

Talk about rising costs of living.

It seems that the Hantaran (dowry) for Muslim brides have increased too. The dowry is a fixed amount of money that the groom has to pay to the bride's parents, on top of wedding expenses. As recently as a few years ago, the Hantaran for a Muslim bride would be about $7000. Today a figure as high as $10,000 is not unheard of.

From what I understand, some Malay men have decided to take out an installment plan on their brides too.

So how much is a Muslim lady worth and how do you determine her value anyway? Many of my friends have been asking this question.With that I have configured a Hantaran CalculatorDo give it a try and see how much you (or your bride) is worth.

But a word of caution though. The Hantaran Calculator has been configured with deep-seated Malay stereotypes, based on certain qualities that our elders look out for when "valuing" a girl. For example her age (too old is not good), education level (too high is not good either), and whether or not she is a virgin (some elders can actually tell).

Note: Islam frowns upon wastage and preaches moderation, even when holding weddings. So take the calculator with a pinch of salt :)

*dicopy sebijik-sebijik from blog bro rizwan :http://muhammad-ridzwan.blogspot.com/2007/10/hantaran-calculator.html .10Q Bro!n have fun people ;)

Permulaan Seorang Amatur

Dimulakan dengan nama Allah SWT Yang Maha Melihat dan Maha Mengetahui sejauh mana keikhlasan bagi setiap kerja yang dilakukan oleh hamba-hambaNYa... (ehem..ehem..kena betulkan niat dulu)

Maha Suci Allah,entah sejak Dia memberi saya kekuatan dan minat untuk kembali berjinak dalam bidang penulisan walaupun kali ini dalam medium yang berbeza.Namun Dia mempunyai kuasa untuk menggerakkan hati kita semua dan berkuasa Besar untuk menaqdirkan sesuatu perkara dengan ukuran yang sangat tepat dan precise!

Semalam seorang ukht menghantar saya satu link Youtube ini sebagai satu tazkirah peringatan, tanda kasih terhadap sahabatnya.Syukran ukht Puteri Intan mk!Saya sangat bersyukur mempunyai sahabat seperti anti..(promote ni,hehe).10 minit tayangan video itu cukup padat dengan pengajaran.It might be insignificant for most of us.Tapi dalam 10 minit yang diberikan Allah SWT ini,saya telah belajar untuk meng"value" masa yang ada ini..hoho,benarlah..MASA ITU SATU KEHIDUPAN!Tak nak spoilkan videoni anymorelah,nak tahu further..see for yourself k?Selamat menonton..!!