Your Temper According Horoscope

Tengah-tengah pening nak mencari sample IQ test untuk program SCIPP regarding scholarship's interview,I found this as well.Kinda interesting though..coz currently I'm figuring out why recently I get easily annoyed and makin 'garang',LOL.These are all prediction,but it's kinda reflect me a lil bit..hurmm..oh well!Don't wanna think too much.I have tonnes of workloads need to be finished by today.Ganbatte!!


Nothing seems to ruffle you more than a lack of discipline, disloyalty and decorum. But Arians are also known to go into a rage very easily when challenged. Those of you who have been on the receiving end of the Aries temper know that if not calmed down they can even get violent. But one thing is certain if the opponent remains calm and does not react to their outburst, Arians cool down very fast. They are also the first to apologize, which makes them easier to forgive.


You are generally quiet and have control over your emotions. It is difficult to predict what will upset you, so when you do lose your cool, people don't know how to react. Your temper is like that of a raging bull, and anyone trying to pacify you will be the first one to get a verbal bashing. You generally get upset when you are concerned or when people accuse you of doing something wrong. You also hate being reminded about mistakes you've made in the past. You also have the potential to be terribly vindictive if rubbed the wrong way.

GEMINI (MAY 21 – June 29)

You are recognised by your cheerful disposition and your jovial nature is easily susceptible to anger. In fact, you are the best person to have around when there is an ugly scene at a party you can bring the warring factions together quite diplomatically. But when you lose cool, you yell and scream and will not listen to reason. You must have the last word in a wordy duel. Your capacity to argue aggressively is matched only by your seductive charm.


Considering how charming, caring and kind you are, you dislike unpleasant scenes, much less creating one yourself. You have great tolerance and rarely get provoked into losing your temper. If someone is unreasonable or trying to create trouble, you are more likely to walk away quietly. But that does not mean you do not have a temper. When angry, in your effort to control your emotions, you tremble, your hands get sweaty and sometimes you fumble for words. Tears roll down your eyes easily and the opponent is touched by your innocence and will seek an apology immediately.


If anyone has total control over their emotions, it is you. But then, you can be described as stiff, cold and uncaring. You are known to lack spontaneity but you really don't care about opinions. You don't like to create scenes and will never accept invitations to a party where you suspect the presence of an unruly lot. But your very presence seems challenging to some and they take vicarious pleasure in your disquiet. When angry you can use critical language. A dressing down can humiliate your opponent, causing a strain between both of you forever.


Most of you are gentle and have full control over your emotions but those of you given to temper tantrums can certainly get violent. When see things with rage, you yell and shout and tend to break things lying close at hand. You can even harm yourself by banging your hands on a glass top table or wall. You should never get into any argument, for you are a sore loser. You feel that others are trying to persecute you and don't quite respect your opinions. When hurt, you can also hold grudges forever.


Did someone say that you are the charmers of the zodiac? Well, it's true. Few have ever seen you ruffled or angry. You are very conscious of your image, and you believe that anger distorts your face and personality. You also think you are above things like anger. But wait before you get into self-congratulatory mood. Your family or those very close to you know you better. You have an unmatched temper amongst all the zodiac signs, and what makes it worse is your capacity to justify it.


Of course you don't lose your cool. But your very demeanor (manner) projects haughtiness (arrogance, pride), pride and grand disdain (disregard) for lesser mortals (human). Others are often found saying that anger sits on your nose and you are raring to give your piece mind to the first person who try to be funny with you. You are selective in the choice of your friends, and have a low tolerance for the superfluous (extra) types. Your tongue-lashing (attack) is generally in a soft hissing tone for when you scream, your voice tends to get shrill and loud and you do hate drawing attention to yourself! When upset, you are angrier with yourself for having shown weakness, for the last thing that Scorpio wants to show is being out of control.


You are insensible and generally have no complete control over your emotions. You do get angry quickly and others marvel at your anger levels even when provoked. Actually, you get tongue-tied when angry and you will remove your anger waiting for the other person to calm down. Then you will reason with your opponent and convince the other person in a very gentle manner that the whole thing was just his mistake. You're also likely to totally sever ties with someone when you're upset with them.


Few will believe that a hardcore practical and materialistic person like you is capable of sensitivity and genuine emotions. You project a hard exterior but are actually very sensitive, a trait you successfully hide from others. You can see thing with anger but will not betray your feelings. But then, there are times that even you cannot control your temper. Under such circumstances you can shout and scream, more with frustration at the situation than with anger at any particular person. Your outbursts can shock others and can make them feel guilty too.


You are noble and kind and dislike losing control over your emotions. It is very rare for you to get angry. You are also the pacifier in situations that involve arguments. It is always your endeavor to be perfect and socially correct in your behavior and attitude, but if misunderstood and slighted you can give in to an angry outburst. You will shout and scream and then walk out from the scene. You cannot easily forget the situation and will be bitter about it for a long time.


The only thing that can be said about you dreamers is that you appear even more attractive when angry. You are very sensitive to others' feelings, so you rarely hurt them. But when others tend to hurt you, then things take a nasty turn. You will yell and use harsh words and feel inclined to shake everything and everyone up. Your creative imagination is at its best when angry, and you tend to get pretty dramatic. When upset, you refuse to listen to reason and wish to be left alone. But once you calm down, you repent your tantrums and seek forgiveness. SO nobody can be upset with you for too long.

Dokumentari Hartal - 10 years before Merdeka

I like this documentary even though it's just a one-sided story~

Up to you whether to believe it or not..but it sure has some information that I had never knew before.I would like to dedicate these videos to all Malaysian,no matter what races,religion,or social status are you.

History is such an interesting subject isn't it??

Melayu Dalam Dilema??

Saya cuba berborak-borak dengan kedua ibu bapa,dan juga sahabat handai untuk mendapatkan pandangan mereka berkenaan isu ini.Ayah saya seperti yang dijangkakan menerima cadangan ini sebulatnya.Sejak dahulu lagi,beliau sangat mengagumi non Bumi yang berjaya,dan sama sekali tidak gembira dengan 'tongkat' yang diberikan kepada orang Melayu selama ini.Sementara itu,ibu saya pula totally oppose this idea.Saya??Hurmm,bila ditanya tentang pandangan saya dalam hal ini,sebenarnya saya agak serba salah untuk memberikan pendapat,kerana saya bukanlah orang yang faqih untuk mengupas dan membincangkan isu ini.But I shall try..dengan harapan perbincangan topik seperti ini mampu menggerakkan minda saya yang 'dah lama tak eksesais'=P.Terima kasih kepada yang bertanya.

Selepas hampir 51 tahun negara Malaysia merdeka daripada cengkaman penjajah,tidak dapat dinafikan bahawa rakyat negara ini telah mengecapi pelbagai kekayaan dan kemajuan,termasuklah golongan bumiputera.Walaupun kadar kemisikinan telah banyak turun secara amnya(52.4% pada tahun 1971 menurun kepada 6.8% pada tahun 1997),tenyata jurang pendapatan antara etnik khususnya Melayu/Bumiputera dan Cina masih sangat jauh dan perlu diimprove.Oleh kerana orang Melayu masih dicengkam kemiskinan,maka mereka juga menghadapi kesukaran untuk maju dalam pendidikan.

Untuk mengatasi kemelut kemiskinan di kalangan bumiputera khususnya,Tun Abdul Razak telah memperkenalkan Dasar Ekonomi Baru(DEB).DEB meletakkan target supaya bumiputera akan memegang ekuiti sebanyak 30% dalam bidang ekonomi dan pendidikan.
DEB memang suatu dasar yang baik,namun kerana perlaksanaan yang kurang sempurna menyebabkan masyarakat Melayu sehingga tamat tempohnya pada 1990,masih belum mencapai sasaran 30% ekuiti tersebut.Sekalipun DEB telah tamat pada tahun 1990 dan diganti dengan DPN-Dasar Pembangunan Negara,namun DPN yang bersifat terbuka ini ternyata tidak banyak membantu untuk mengecilkan jurang tersebut.Bumiputera mesti bersaing dengan bangsa-bangsa lain dalam semua bidang,meskipun padang permainan tersebut tidak sama rata.This is the time where the bumiputera should be independent,dan hakiskan sikap menjadi bangsa subsidi.

Setelah membaca,melihat dan mendengar pandangan ramai,saya berjaya identify sedikit sebanyak sebab kenapa UITM wajar/tidak wajar membuka 10% kuotanya kepada non bumi:

1)Terdapat banyak universiti yang boleh menjadi alternatif untuk pelajar non bumi menyambung pelajaran mereka terutamanya IPTS yang tumbuh bak cendawan selepas hujan.Kenapa alih-alih UITM juga nak dikacau?

Education in Islam,should be free for all.Ya,tidak dinafikan masih banyak universiti yang boleh cater pelajar non bumi tapi cuba kita fikir kembali,bagaimana UITM berjaya ditubuhkan?Adakah dengan menggunakan wang cukai yang dikenakan oleh kerajaan kepada rakyat?Jika ini benar,adakah cukai dari rakyat bumiputera sahaja??Kalu tidak,berapakah pula jumlah hasil cukai yang perlu dibayar oleh bumi dan non bumi??Adakah sama jumlahnya??

2)di UITM inilah bakat-bakat dan potensi anak-anak bumiputera dapat ditonjolkan dan diasah.Dah banyak kejayaan-kejayaan yang telah berjaya dicipta oleh pelajar UITM.Ini menunjukkan potensi dan bakat tidak hanya boleh diasah melalui persaingan antara bumi dan non bumi.

Betultu..bakat,potensi dan kebolehan boleh diasah melalui pelbagai cara.Ini termasuklah melalui persaingan sihat antara bumi dan non bumi,atau persaingan dikalangan bumi sendiri.The problem is how the students and the academicians memaksima dan memanfaatkan peluang yang sedia ada without any attachment to the policians.Maksud saya disini,UITM tidak boleh hanya memberi tumpuan kepada isu kuota kemasukan,tetapi perlu fokus tentang bagaimanakah caranya untuk meningkatkan kemudahan dan mutu pendidikan di universiti bagi meletakkan nama universiti-universiti Malaysia sebaris dengan universiti lain di peringkat antarabangsa.Benarkan pemuda pemudi tonggak harapan negara ini berfikir sendiri apakah platform yang terbaik untuk pembangunan negara,tanpa campurtangan kuasa politik yang cuba memburukkan lagi keadaan.

3)Apakah matlamat utama UITM ditubuhkan??Ia adalah untuk memberi peluang kepada anak-anak Melayu dan bumiputera yang kurang berkemampuan untuk menyambung pelajaran dan meneruskan cita-cita mereka.Maka,prinsip dan pegangan UITM haruslah dihormati oleh semua.

Alhamdulillah,saya sangat bersetuju dengan matlamat UITM seperti di atas.Memandangkan UITM mengenakan kadar bayaran yuran yang paling rendah,sewajarnya the university placements should be offered to the deserving ones only(there's still a lot of rich and affordable students,who has been offered to further their study in UITM,and pay for the relatively low fees)
Namun bila difikirkan balik,apakah hanya anak-anak Melayu dan kaum bumiputera sahaja yang tergolong dalam golongan kurang berkemampuan.Saya rasa masih ramai lagi kaum non bumi yang mengalami masalah kewangan,cuma ramai diantara kita memberi fokus kepada non bumi yang sudah kaya raya dan meminggirkan kelompok non bumi yang lebih wajar untuk diberikan tumpuan. Untuk membiayai pelajaran anak-anak mereka,ada dikalangan kaum bukan bumiputera ini menggunakan wang simpanan untuk keranda/jenazah.Ibu bapa seorang sahabat saya juga sanggup menggadaikan tanah milik mereka demi memastikan sahabat saya mendapat pelajaran yang baik di IPTS bagi menjamin masa depan beliau.

4)"UiTM ini mungkin menjadi benteng terakhir bagi orang2 melayu"-Yang Dipertuan Agong,majlis konvokesyen UITM ke 66

Mari kita bermuhasabah bersama-sama,apa yang kita sudah lakukan untuk memperjuangkan ketuanan bangsa kesayangan kita ini?DO we speak proper Malay or at least write out notes in huruf jawi?(no rojak-rojak like this,please..I know I'm bad..sigh~).Oklah,paling senang,have you try to wear baju Melayu to the class/lecture hall??Not sure if IPTA can do this,but IPTS and overseas students definitely can.
Bahasa Malaysia seolah-olah dipandang sebelah mata.Baju kurung dianggap baju yang kolot dan ketinggalan zaman.Nilai-nilai Melayu dipinggirkan.We try to imitate Westerners,tapi apa yang kita tiru bukanlah nilai-nilai murni mereka,yang cuba diikuti adalah budaya hedonisme yang jelas sama sekali bertentangan dengan syariat Islam.Kalau tak ikut syarat Allah SWT(eg:disiplin,punctuality etc),bagaimana mahu maju ke hadapan dan dihormati oleh bangsa dan negara lain?


Let's put our racial differences aside dan melihat isu pembukaan kuota ini dalam perspektif yang lebih terbuka menurut syariat Islam.Tak perlulah kita cepat melatah,takut atau bimbang yang berlebihan kerana ini hanyalah usul,dan Menteri Besar Selangor tidak mempunyai kuasa untuk melaksanakan usul ini jika tidak mendapat persetujuan ramai.Plus!!!!Sebenarnya saya belum lagi melihat statement yang dikeluarkan oleh Tan Sri Khalid berkenaan isu ini secara live/kaca tv/Youtube.Memandangkan isu keluar tepat pada masanya sebelum pilihanraya kecil Permatang Pauh,besar kemungkinan isu ini dipolitikkan oleh sesetengah pihak bagi meraih undi daripada rakyat.

Masing-masing ada pendapat peribadi tersendiri,justeru itu pendapat-pendapat tersebut perlu dihormati dan didengar terlebih dahulu bagi mewujudkan masyarakat yang berfikiran kritis dan berdaya saing.Hati saya berat untuk bersetuju dengan pembukaan 10% kuota ini,dan fokus kepada memperkasakan integrasi antara kaum yang sangat rapuh dikalangan perbilangan etnik di Malaysia.Namun kajian yang lebih terperinci perlu dijalankan untuk memastikan kebaikan usul melebihi kepincangan idea ini.


ps:Berbaik sangka itu baik,berburuk sangka itu buruk..Love Allah's creation and He will love you in return,inshaAllah..


1)'50 Tahun Politik Orang Melayu:Apa Yang Kita cari?'by Razali Endun
2)Blog Anwar Ibrahim
3)iluvislam's forum

Perkongsian WOW 2008

Setelah hidup secara nomad@berpindah randah bermula 12 julai lepas(or should i say merempat?hehe..),I came back to the place where I belong-HOME in KB.Balik-balik je cambiasalah,kena pandai ambil hati parents.Demi melaksanakan certain things that I want and need to do while I'm still alive, I'm trying my best to be a great daughter to both of my parents.I checked my mail inbox,banyak yang tak tersentuh. To my surprise there are few mails mentioning the comments of the WOW's participants about the event.

Wonderful Overseas Weekend or WOW 2008 anjuran dan Kelab Remaja Intelek Muda(KRIM) ini diadakan pada 1-3 Ogos, bertempat di Bukit Cerakah,Shah Alam.Kehadiran saya selaku fasilitator boleh dikatakan sebagai last minit menggantikan seorang sahabat yang tidak dapat menghadirkan diri atas sebab yang tidak dapat dielakkan.Meskipun terpaksa mengorbankan aktiviti melancong sambil beramal di Sabah bersama fasilitator KEM Borneo 2008,saya sangat-sangat bersyukur kerana diberi peluang dan kepercayaan untuk turut sama menjayakan program WOW bersama rakan-rakan lain yang cukup sempoi,cun dan tampan dalam karismatik masing-masing,haha!!I like!!~

Saya juga telah membaca beberapa entri blog yang ditulis oleh peserta dan juga fasilitator berkenaan program ini.They are as follows:

Maryam Kameela:peserta

Aih,kalau nak masukkan saya sekali dalam list ini,still tidak dapat diubah akan hakikat muslimat mendominasi dalam penulisan komen tentang program ini didalam blog masing-masing.Hopefully,there will be more guys who are willing give comments and criticisms,serta berkongsi pengalaman WOW anda so that kami,selaku komuniti dapat menilai program ini dengan lebih baik dan memantapkannya lagi untuk program yang akan datang.

Kalau Syazwan@Umar Alfateh dari negara soviet menceritakan how the module relates to his life and experience in Russia,manakala Sya,Kamel dan Mimi bercerita tentang pengalaman dan pandangan mereka sepanjang menghadiri program WOW,saya pun tak mahu ketinggalan.Cuma memandangkan dah ramai yang menulis mengenai detail program,tak perlulah saya nak menerangkannya acapkali.Cukuplah kalau sekadar menulis beberapa pengalaman manis dan pengajaran penting yang diperolehi oleh seorang fasilitator amatur ini,ehe...

Tautan Ukhuwwah

Fareha n Leen!!

WOW telah menjadi titik tolak persahabatan saya dengan Fazleen dari The University of Southampton yang selalu membantu saya dari segi pengisian modul[leen baikkk!!],dan Syahmi selaku AJK Makanan yang sangat sporting dan gentleman.Malahan,ketika ini juga saya mengenal K Aimi Rahayu dengan lebih dekat,dan membuka mata melihat bakat beliau dalam bidang penulisan.Tidak lupa akan bakat si Shahnom dalam bidang nyanyian 'koir orkestra' apabila dia menyanyikan lagu negaraku versi menganiaya(bak kata Kamel),yang mana seluruh vowelsnya ditukar kepada 'O'.

eg:Nogoroko...Tonoh Tompohnyo dorohko..

Heh,memang kelakar abes.Buat pengetahuan semua,Shahnom adalah manusia pertama dan inshaAllah the only person yang mengatakan muka saya iras-iras platypus,ahaxxx![Aku akan ingat kata-kata hang sampai ke akhir hayat aku Shahnom-monolog dalaman]:D Mengenali mereka dan fasilitator lain secara lebih dekat merupakan satu nikmat tidak terhingga yang dikurniakan oleh Allah SWT.Dalam penat-penat menganjurkan program disana sini,mereka masih mampu menguntumkan senyuman dan membuat lawak-lawak spastik yang membuatkan saya lupa erti penat dan jemu.Semangat mereka untuk berdakwah dan membantu para peserta untuk menyiapkan diri ke oversea sedikit sebanyak menyuntik semangat saya untuk bekerja dengan lebih keras.Huuu,tenkiyuuu korang!!Sob sob.Salute to all facis + AJK WOW '08 ~

Cha menginterview wakil peserta di checkpoint ke 5 sambil disaksikan 2 orang juri handalan

Oh yer,xleh blah...saya mendapat report bahawa checkpoint yang dijaga oleh Hassan and d gang berjaya membuatkan peserta dalam keadaan tensen dan trauma kerana taktik 'penyichoan' mereka yang hebat!!!Sakit perut saya tergelak melihat kekejaman mereka.Oh well,time ni la nak buli adik-adik sket,ehe...Cik Intan juga sangat suka teka teki di checkpoint diorang yang berbunyi sebegini:

Ahmad ingin ke Bandar Teluk Intan dari kampung Banjar.Tambang bas berharga RM0.60.Tetapi dalam poket Ahmad hanya terdapat RM0.50.Bagaimanakah Ahmad hendak menaiki bas???

Ahaaaa,any idea on how to answer this teka teki teka tekuk??hehe,jawab bro,jawab~

Untuk Faisal/Cha dan Shafiq,terima kasih di atas kerjasama yang diberikan sepanjang LDK WOW.Walaupun alih-alih terpaksa berhadapan dengan muka korang i.e student Notts(lol),but you guys did great jobs as facis,dan saya rasa sangat happy menjadi partner in crime kamu untuk LDK 7.Semoga korang tidak serik untuk bekerjasama dengan Cik Intan lagi next time,muahaha!Not to forget,adik-adik kumpulan 7: Mimi(KMS),KK(KMS),Najaa(SUNWAY),Izreena(KMB),El(KMB),Hana(KMB),Khaidir(UNIM),
Faiz(KMB),dan Firdhaus Bayern yang mempunyai kebolehan dan minat yang pelbagai dan personaliti yang cukup menyenangkan,terima kasih kerana tidak menimbulkan sebarang masalah besar kepada kami,haha!In fact,I think you guys are awesome especially during Bedah oh Bedah and Cerakah Explorace.

Puteri dari kiri:Mimi,KK,Najaa,Izreen,Intan,El,Hana.
Putera dari kiri:Shafiq,Daus,Firdhaus,Fais,Khaidir,Cha

Other Lessons??

Teringat akan pesanan Ustaz Hasrizal,bahawa setiap peserta datang dari pelbagai social background,dan juga kolej persediaan yang berlainan.Maka kebanyakan mereka tidak mengenali antara satu sama lain and it takes time to develop friendship between them.Standardla malu-malu kucing tu.Therefore,fasilitator memainkan peranan yang penting to break the ice.Apetah lagi antara kelebihan fasilitator adalah kita mempunyai pengaruh/influence masing-masing.Oleh itu,we should become a good role model untuk adik-adik peserta, mengubah paradigma mereka dan menghalakan tujuan melanjutkan pelajaran ke overseas di jalan yang betul.We have to guide them!!Cukupkah belajar di overseas hanya untuk mendapatkan segulung ijazah dan mendapatkan kemasyhuran apabila muka terpampang di suratkhabar di ruangan salam perantau??Ehemmm,benda ni..masing-masing kena muhasabah diri dari semasa ke semasa supaya niat dalam hati sentiasa berada di landasan yang betul.

KK,Izreen n Mimi during LDK

Selain itu,seorang fasilitator yang baik sepatutnya membuat persiapan awal bagi setiap modul.Dapat kek Cik Intan lain pulak citernya,haha!!Ampunnnn2!!Terasa bersalah kerana tidak melakukan kerja dengan baik,but then I'm so glad kerana komen yang diberi so far agak memberansangkan.[Cik Intan rasa diorangni memang bermulut manis dan suka bercakap perkara2 yang elok jela,bagusnyela!].Sedikit terkilan kerana tidak banyak dapat saya bantu saudara Bayern@Firdhaus yang akan melanjutkan pengajian ke German.Begitu juga KK,Miminapis and Najaa yang akan ke OZ.Still,saya berharap mereka semua dapat mengambil manfaat sebanyak yang mungkin,dalam menyiapkan diri untuk menyertai Kelab Perantau sama seperti kami.

Slot LDK-3: Bedah oh Bedah

Nak minta maaf juga kepada ahli grup Bedah,kerana akak menjadi dalang kepada grup akak(Salim the rawkkks!!) untuk fokus menghentam korang time sesi Bedah oh Bedah tu.Seronok jek tengok korang berdebat,macam-macam idea kelakar keluar.Mantopss!!

Now,apa yang saya lihat dalam diri mereka adalah potensi seorang pemimpin yang perlu digilap dan dikeluarkan untuk manfaat agama,bangsa dan negara.Namun they are the one who will decide on what they want to do in life.Tugas fasilitator = beri nasihat,panduan dan galakan.Semoga adik-adik dapat melihat dan interprete things in Islamic perspectives,and choose the life path that suits you and our Deen the most.

Sebenarnya banyak je lagi benda nak citer,tapi tak larat kot orang nak baca entri panjang-panjang.Sekian.

WOW's Closing Video from Wan Yusof N.E Wan Jeffery on Vimeo.