Manisnya Persahabatan





Alhamdulillah...Semalam,saya dijemput ke majlis makan-makan anjuran Santai Broadgate,Manor Village,dan penghuni rumah 19 di Greenfield Road.Jamuan tersebut diadakan bagi memeriahkan sambutan Aidil Adha antara Malaysian di Nottingham di samping meraikan kelahiran 'YB-YB' baru yakni saudara Khaidir dan saudari Izreena sebagai wakil NUS Delegate sesi 2008/2009.Sekarang,sepatutnya saya sudah berada di Portland bersama rakan-rakan untuk memeriahkan Eid Party anjuran ISOC,namun saya menukar fikiran di saat-saat akhir apabila badan saya menuntut untuk ditunaikan haknya.Tarbiyah Badaniyah termasuklah tidur dan rehat yang cukup(Hehe).Asif buat warga Santai Broadgate kerana tidak dapat membantu mereka menjayakan majlis itu bersama.However,I am absolutely confident that they will perform well with the nasheed (We have 'Siti' Hazwani here in Notts) and they have great actresses for the 'berlakon part' (Nedhu,El,Mira etc...semuanya ada bakat Angelina Jolie bukan?hikhik!)

Anyway,this week has been a very long,exhaustive week for me(baca:stressful).Pertama,kerana courseworks:Cultural,Tourism and Media(CTM) dan Advertising and Marketing Communications(AMC).Kedua,kerana Arabic dan Oral tests yang perlu diambil pada 9 dan 11 Disember,sedangkan submission date untuk assignment AMC@assignment paling susah dalam hidupku is on 10th of December 2008.Yearkks!Saya terpaksa berkampung di Hallward Library,dan ia bukanlah suatu perkara yang menyeronokkan,lebih-lebih lagi jika anda lakukannya dalam keadaan tertekan.Makan tak kenyang,tidur tak lena...mandi??Kompem-kompemla tak basah..haha!Dengarnya seperi sedang bercinta,tapi kali ini bukan dengan manusia,tapi dengan timbunan buku,nota yang berselerakan,komputer yang dihidupkan selama 24 jam secara berterusan dan lain-lain yang sewaktu dengannya.



Walaubagaimanapun,segala puji bagi Allah kerana membantu saya menyiapkan coursework itu juga walaupun saya dah miss deadlinenya selama sehari(Pecah rekod!Huu).Mungkin akan dikenakan penalti sebanyak 5 markah(nauzubillah),namun itu sudah tidak daku pedulikan.Janji koswok beres!!Fikiran saya hanya mahu pulang ke kamar untuk berehat dan tidur sepuas-puasnya.Pada masa yang sama,akan kuteruskan berdoa agar dilembutkan hati si Darryn Mitussis itu supaya memberi markah kesian kepadaku.Huhu...


Coursework saya sudah siap,namun tak bermaksud kerja saya sudah beres kesemuanya..InshaAllah,20-27 Disember ini saya akan ke Ireland bagi menghadiri Perhimpunan Ukhuwah Insaniyyah Seluruh Ireland(PUISI) 2008.29-30 Disember,saya akan bergerak ke London untuk menghadiri program motivasi di sana.1hb Januari 2009 pula,sahabat-sahabat saya dari India,German dan Czech Republic akan berkunjung ke Kampung Nottingham untuk melawat sahabat mereka yang seorang ini.Tak taulah bagaimana nak melayan mereka dalam keadaan berkejar ke sana ke mari,ditambah dengan musim peperiksaan yang bakal menjelang.Kasihan mereka..

Sebelum terlupa,saya ingin merakamkan terima kasih kepada adik-adik,abang,kakak dan kawan-kawan yang memberi sokongan yang berterusan untuk saya deal dengan minggu yang sangat memenatkan ini.Especially for:






Flatmateku Diana and Intan Syaz.Minta maaf kerana I missed my turn memasak.Infact,I really did forget about it since my mind was too occupied with courseworks at that time.They know I love nasik very much and haven't had proper meal for quite some time.Thus,they cooked fish curry for me,and sent the food to Hallward Library.How sweet~Thank You...

O-Hanna Raleigh.Thanks for the wishes,prayers and the nasik ayam yang juga dihantar ke Hallward Library.Walaupun saya tak dapat menghadiri majlis rumah terbuka korang,at least saya dapat merasa pengalaman menyambut aidil adha di Hallward Library.Ahaaaa,bukan semua orang dapat peluang tu ok,hehe..

Santai Broadgate:Thank you sangat-sangat atas korangnye support.Izreena and Hana for the calls and messages.Nedhu for being such a good company,and offered me great hospitality.Macam tauke hotel bed and breakfast pulak si Nedhu ni offering her room jika saya mahu berehat. Erm,sape lagi ye??Semua-semuala....Ahaa,nak terguling saya gelak bila Izreena call nak wish tahniah and 'hurrayy' ramai-ramai on the 10th of December sebab ingat saya dah submit coursework.Soriii..plan korang telah digagalkan akak yang lewat menghantar coursework.Ngeh ngeh~

Zaf and Tono:Minta maaf sebab rasa macam tak betul-betul prepare for the orals.Kelam-kabut je rasanya,ahax...namun syukur sebab korang baik and sporting..and sangat menghiburkan!!Tak sangka boleh cakap Kelate dengan Tono.and Zaffan,thanks for the help and concern as well.Saya tahu awak occupied dengan tutorials,etc.Don't slice your hand anymore yea?(Tamau anakku jadi seorang architecturer,boleh?)

Ahmed Meliebary dan Darryn Mitussis:Lecturer ku untuk Arabic Language and AMC.Jazakallahu khairan katheera Ahmed kerana menunggu saya sebentar untuk menyiapkan listening test setelah saya lewat selama 20 minit(Huuu).Untuk Darryn,you mentioned that one of the module aim is to appreciate the responsibility of the marketer as a contributor to the communications environment.Well,I guess you have succeed.I truly appreciate it after doing this coursework..huhu!Maka berilah daku extra marks ye??

Ruzaini@Tenuk:Partner in crime coursework AMC.Nasib baik ada teman untuk menensen bersama-sama..kui3x.We have come this far,ke kolej yang sama,terbabas kat UNIM bersama-sama,datang Notts UK pun bersama-sama.Itupun aku rasa aku takkan berjaya sampai sini kalau ko tak tolong aku dalam subjek accounting (subjek yang paling digeruni Cik Intan).Semoga aku,ko dan Diana dapat graduate bersama-sama dengan jayanya pada bulan Jun 2009 akan datang.Kita dah membesar bersama-sama selama beberapa tahun ini,ye dok??(Sob sob...cepatnya masa berlalu~)



Sebahagian sisters Malaysia di Notts

Tahun 2008 hampir melabuhkan tirainya.Masa dirasakan begitu pantas berlalu(Sigh).I have to admit that I'm afraid with what lies ahead of me.Afraid with the uncertain future,selepas bergelar sebagai seorang graduan management.Afraid to make further step to another stage of my life.Am I able to be istiqamah in devoting myself in the path that I chose?Am I going to stay in touch with my friends selepas ini?Mereka tidak akan bersama untuk memberi kata-kata peransang atau berkongsi suka duka dengan saya buat selama-lamanya.Masing-masing akan membawa diri dengan jalan yang dipilih,dengan tanggungjawab yang perlu digalas,dengan ujian yang berbeza bagi menguji ditahap manakah level keimanan kita sebagai hambaNya.

What I am very certain is that I'm going to die one day.But I don't know when,where and how..cuma apa yang mampu saya lakukan ialah memanfaatkan setiap masa yang ada ini dengan mengingati kematian yang dirasakan sungguh dekat.Mengingatkan diri bahawa masih banyak yang perlu saya lakukan jika saya ingin membayar harga syurga di akhirat sana.Inilah jual beli dengan Allah SWT seperti yang dinyatakan dalam Surah At Taubah,ayat ke 111:

Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang yang beriman akan jiwa mereka dan harta benda mereka dengan (balasan) bahawa mereka akan beroleh Syurga, (disebabkan) mereka berjuang pada jalan Allah maka (di antara) mereka ada yang membunuh dan terbunuh. (Balasan Syurga yang demikian ialah) sebagai janji yang benar yang ditetapkan oleh Allah di dalam (Kitab-kitab) Taurat dan Injil serta Al-Quran; dan siapakah lagi yang lebih menyempurnakan janjinya daripada Allah? Oleh itu, bergembiralah dengan jualan yang kamu jalankan jual-belinya itu, dan (ketahuilah bahawa) jual-beli (yang seperti itu) ialah kemenangan yang besar.

Hidup ini hanya sementara.Tapi dalam masa yang sangat singkat inilah saya mahu menghargai anda semua selaku 'magic pen' yang melakari dan mewarnai kehidupan saya...Arigato Gozaimas kawan-kawan~


Belajar dan membesar bersama

13 comments:

''bila Izreena call nak wish tahniah and 'hurrayy' ramai-ramai on the 10th of December ''

woho...sungguh mengharukan dan penuh 'air mata' macam cerita Natasha dan Ezora...

 

erhh..ko layan Natasha dan Ezora ke Daus?Kantoinya,ishk3x..

ps:minat Kekasihku Seru,yeszza! :D

 

"Ahaa,nak terguling saya gelak.."..hehe,kak intan..sy pon hampir terguling-guling gelak depan ASDA(waktu kol kak intan hari tu) bila dengaq kisah lucu yg melanda waktu malam terakhir kak intan kat hallward..ingat lg x??haha..kui3x

 

kisah lucu??uishhhh...mesti ingat punye..haha!shhhhh,kisah tu antara kita sahaja k?

anyway YB,I tengah update gambar time kenduri you ni kat facebook..nanti dah siap i inform k YB?

selamat bercuti YB~

 

hehe..baik2(shh)~

"anyway YB,I tengah update gambar time kenduri you ni kat facebook..nanti dah siap i inform k YB?"

bagus2..pantas anda bekerja..kasi up cket gaji..hehe

selamat bercuti gak ye kak intan~

 

haha,laju jek komen pics kat facebook...u nih memangla YB :)

eh,jadi x plan kita bersiar-siar pada hari selasa ini?t sabar nak tunggu YB belikan kasut baru NEXT untuk saya..hehe!clearance pun saya redho je,hehe...:P

jumpa nanti~

 

hehe..agakla,tp nape byk gambo shaking,hehe..kak intan,gelila panggil2 YB nih..x rockers and hoppers la plak,hiks..insha Allah kita gi NEXT clearance,ice skating and jalan2 city ye ari selasa nih~

p/s:by the way,tergelak dengaq komen daus kat atas nih..hehe,farahin,jiwang jugak abang kamu ni ye,layan cite natasha ngan ezora..hehe~

 

yg shaking2 tuh bukan akak punye kerja yer.patutla dia t pueh hati,yang banyak shaking tuh pic dia semuanya..haha!

yeah yeah,dah sehati sejiwa dengan khaidir nampak?:P terasa agak formalla berYB2 ni.akak gurau je,chill yer??

ps:nak tergelak jugak..agaknya itu rancangan keluarga mereka untuk eratkan ukhuwah,hehe(teori sdrn bhd)

 

hoho...ada perbualan tambahan di sini.

bukan layan pun..ada 3 dara layan kat ruang tamu tu...waktu tengah lalu kat ruang tamu untuk ke surau (cey cey), tertonton episod terakhir Ezora (waktu scene di KL sentral dengan baby)

Sekali lagi penulis menegaskan bahawa beliau bukan-peminat-fasha-dan-fazura. =)

 

agakla kak intan..sy taw waktu tu kan kak intan kat sebelah sy,mana leh amek gambaq..hehe,chill je,huhu..

hoho,x perlu kait-mengait ye..kait baju sejuk lg bagus ye kak intan=)

hehe..bukan-peminat-fasha-dan-fazura,baikla point ada telah difahami,haitt..

p/s: sy ni peminat kak intan ngan kak zaffan je..(kiu3x)

 

"bukan layan pun..ada 3 dara layan kat ruang tamu tu...waktu tengah lalu kat ruang tamu untuk ke surau (cey cey), tertonton episod terakhir Ezora (waktu scene di KL sentral dengan baby)"

mengikut interpretasi saya,bukan-peminat-fasha-dan -fazura nampaknya telah terpegun sebentar lalu menonton rancangan tersebut bersama-sama dengan 3 anak dara kesayangannya itu,betoi ka??!haha,gurau je daus,takpe2..aku percaya ko bukan peminat fasha mahupun fazura..

izreena:wowwieee,boleh tubuhkan fan club la lepas ni..haha!u sponsor yer? xP

 
sedara bukan-peminat-fasha-dan-fazura

eh macam tahu je 3 dara layan kat ruang tamu?..
kak intan nak tahu kisah sebenar roger saya ye

 

ahaaa...abisla bukan-peminat-fasha-dan -fazura.salah sorang anak daranya dah bersuara ni..hehe!

nanti dapatlah kita tahu sama ada statement-statement beliau itu telah di 'auta' atau camne..